Parlament
Törvény a gyűlöletbeszédről
A Numerus Clausus a parlement előtt
Tárivati Idora
Holnap terjeszti a kormány a Tisztelt Ház elé azon törvénymódosító csomagját, amelyben szerepel az a Numerus Clausus néven emlegetett javaslat is, amely a kiegyensúlyozott tájékoztatást hivatott biztosítani.

Ésszerű kompromisszum született
Miután a kisebbségi csoportokat sértő megnyilvánulások elleni harc végső fegyvere, az elkövetőket rendre felmentő szigorú bírói ítéletek sem bizonyultak megfelelően hatásosnak, valamint az uszítás, gyűlöletkeltés iránti társadalmi igény sem lanyhult, a pralamenti pártok a kisebbségek képviselőinek bevonásával közös munkabizottságot hoztak létre egy kompromisszumos, a valós életben jobban alkalmazható tervezet kidolgozására. Ennek eredményeként született ez a törvényjavaslat, amelyet a képviselőház a holnapi nap folyamán minden bizonnyal nagy többséggel fog megszavazni.

A népszámlálás és a KSH adatai lesznek a mérvadók
A beterjesztés a gyűlöletbeszéd típusú megnyilatkozásokat célcsoport szerinti kategóriákba sorolja (pl. cigányozás, zsidózás, buzizás), és kimondja, hogy egy adott médium hosszú távon köteles a kategóriák ellen irányuló szóbeli és írásbeli támadásokat a kategória lakosság összlétszámán belüli arányának megfelelő szinten tartani. A konkrét számoknál a legutolsó érvényes népszavazás, vagy ennek hiányában a KSH aktuális évkönyvének adatait kell figyelembe venni, a kerekítési hibákból kifolyólag pedig mindössze +/-5% eltérés engedélyezett.
 «  vissza  «